Tendinita ahileana este o afectiune persistenta cauzata de o tensiune repetitiva sau intensa asupra tendonului lui Ahile si este intalnita mai des la sportivi si la persoanele active. Desi prezentarea clinica poate varia de la un pacient la altul, numitorii comuni includ durerea, ingrosarea palpabila – sau uneori vizibila – a tendonului lui Ahile si limitarea activitatilor zilnice si atletice ale pacientului. Metodele standard de recuperare (reducerea solicitarii tendonului, exercitiile fizice etc.) uneori nu sunt suficiente, fiind necesara completarea tratamentului cu cele mai noi tehnici de fizioterapie.

Terapia cu unde de soc

Terapia cu unde de soc extracorporala (ESWT) este o metoda de tratament non-invaziva in care undele sonore scurte si intense activeaza procesele naturale de vindecare ale corpului, ameliorand in acelasi timp durerea. Unda de soc radiala (rESWT) este folosita inca de la inceputul acestui secol pentru a trata problemele cronice ale tendonului, cu eficacitate mare in prezent in ceea ce priveste tendinopatia ahileana.

Tim, fizioterapeut specializat in patologia membrelor inferioare si utilizator al Gymna ShockMaster, confirma: „Lucrez intr-un cabinet pentru sport, tineret si familie si intalnesc in mod regulat pacienti cu tendinita ahileana. Shockwave nu este niciodata o interventie de sine statatoare pentru mine si colegii mei, tendinta fiind de a folosi undele de soc in timpul fiecarui tratament. Aproximativ 75% dintre pacientii nostri cu tendinopatie ahileana sunt (in mare) recuperati dupa aproximativ cinci tratamente.”

Tim vorbeste si despre ShockMaster in sine: „Folosesc pe scara larga sistemul de terapie ghidata cu care este echipat ShockMaster. Deoarece acest sistem este bazat pe dovezi, pacientul primeste automat tratamentul cu unde de soc cel mai potrivit. In plus, este grozav ca ShockMaster ajusteaza automat parametrii pentru a optimiza tratamentele cu diferitele aplicatoare de tratament.”

Terapia cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete este o modalitate de tratament sigura si neinvaziva care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa. Ultrasunetele cresc eficienta tuturor fazelor de vindecare a tesuturilor, facand acest tratament aplicabil pe scara larga pentru tendinopatia ahileana.

Principalul avantaj al aparatelor cu ultrasunete este acela de a fi mai accesibile pentru terapeuti, in plus pacientii tolerand foarte bine, in general, acest tip de terapie. Prin urmare, ultrasunetele sunt o alternativa potrivita daca undele de soc nu sunt disponibile sau nu sunt tolerate de catre pacient.

Terapia cu laser

Terapia cu laser este o metodă de tratament neinvaziva care mareste activitatea metabolica in celule, stimuland astfel capacitatea lor de autovindecare. Acest lucru duce la o recuperare mai buna si mai rapida si contribuie la reducerea durerii. Terapia cu laser de putere joasa (LLLT) poate trata eficient tendinopatia lui Ahile.

Terapia TECAR

TECAR este o terapie electrotermica neinvaziva, clasificata ca termoterapie profunda. Spre deosebire de termoterapia superficiala, aceasta genereaza caldura in tesuturile mai profunde, crescand saturatia hemoglobinei. In plus, imbunatateste circulatia sangelui, vasodilatatia, efectele limfatice si proliferarea celulara, oferind conditiile ideale pentru repararea tesutului tendonului.

TECAR este rareori utilizata ca terapie independenta in tratamentul tendinopatiei. In general, fizioterapeutii o combina cu tehnici care vizează faza cronica. De aceea, electroliza percutanata sau terapia cu unde de soc sunt insotitorii ideali pentru exercitiile excentrice si terapia TECAR.

Electroliza percutanata

Electroliza percutanata este o tehnica relativ noua, dar minim invaziva, care presupune introducerea unui ac subtire in zona de tratament, sub ghidaj ecografic. Un curent continuu este apoi aplicat prin acest ac, inducand astfel o reactie electrochimica non-termica. Efectul urmarit este activarea mecanismelor naturale de vindecare ale organismului.

Fizioterapeutul Killian este convins de beneficiile electrolizei percutanate: „Cu electroliza percutanata se poate lucra cu precizie asupra locului afectat. In plus, aceasta tehnica speciala are o durata mica de interventie. Folosesc dispozitivul Gymna Acure 250, care este deosebit de intuitiv si necesita doar un timp scurt de invatare pentru a implementa acest tip de tratament.”

Tehnicile de fizioterapie prezentate mai sus pot contribui semnificativ la recuperarea pacientului dumneavoastra, iar aparatele care le sustin sunt disponibile in gama noastra de echipamente de ultima generatie. Daca aveti intrebari despre ofertele noastre, va rugam sa ne contactati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 14 − 2 =