In multe tari europene, osteopatia reprezinta o terapie holistica acreditata legal, care castiga tot mai multi adepti. Gymna.com, producator belgian de aparatura pentru fizioterapie, a stat de vorba cu Joris Vork, un fost kinetoterapeut devenit osteopat, dornic sa impartaseasca viziunea sa despre osteopatie. Joris a oferit cu entuziasm perspective valoroase si sfaturi practice despre modul in care kinetoterapeutii si osteopatii pot lucra mai bine impreuna.

De la kinetoterapeut, la osteopat

In 2015, Joris a primit cu mandrie diploma de kinetoterapeut si si-a inceput cariera intr-un cabinet privat. Desi a fost determinat sa se specializeze, specializarile in fizioterapie disponibile nu i-au indeplinit asteptarile. Cu toate acestea, a crescut interesul sau pentru osteopatie, iar in 2016 si-a inceput pregatirea in Zeist, aproape de Utrecht. Joris si-a propus sa invete cat mai multe tehnici practice si sa obtina cunostinte mai profunde despre corpul uman. In 2020, a absolvit si si-a deschis un cabinet de osteopatie in sudul Tarilor de Jos.

De ce ai ales osteopatia?

„In calitate de kinetoterapeut, viziunea mea asupra corpului uman a fost destul de specifica regiunii tratate. Ca si osteopat, privesc corpul uman si sistemele sale intr-un mod mai larg, holistic, concentrat pe restabilirea mobilitatii si eliminarea suferintelor asociate cu pierderea acesteia. In timp ce alte discipline se concentreaza in primul rand pe articulatii, capsule articulare si muschi, osteopatia trateaza, in aceeasi masura, si mobilitatea sistemelor viscerale, neurologice si vasculare.

De exemplu, sa aruncam o privire la problemele vezicii urinare sau la cele uterine. Acestea pot duce la probleme ale articulatiei sacroiliace, pe care un kinetoterapeut le va trata strict din acest punct de vedere. Cu toate acestea, problemele articulatiei sacroiliace pot deveni in cele din urma insolubile din cauza problemelor fasciei si ale fluxului sanguin. Datorita unei abordari mai ample, specifice osteopatiei, eu pot trata intreaga regiune. Imi da o mare satisfactie sa ameliorez sau chiar sa elimin suferintele pacientilor mei in acest fel. Asa cum imi face o mare placere faptul ca eu, ca osteopat, pot insemna ceva pentru pacientii cu afectiuni cronice, care nu gasesc nicio solutie in alta parte.”

Ce face mai exact un osteopat?

„In calitate de osteopat, examinez si tratez persoanele cu afectiuni ale sistemului musculo-scheletic. Am implicat mai multe sisteme, cum ar fi muschii, articulatiile, nervii, organele, vasele de sange, metabolismul si dezvoltarea embrionara. In plus, am un rol in preventie si in sustinerea corpului in timpul recuperarii, luand in considerare si aspecte ce tin de stilul de viata, sau de psihic, acestea avand o influenta considerabila asupra afectiunilor fizice.”

Ce au in comun osteopatia si kinetoterapia? Cum se completeaza aceste profesii?

„Partea musculo-scheletica este aceeasi atat pentru kinetoterapeuti, cat si pentru osteopati, dar pentru ca lucram in sisteme diferite, concluziile pe care le tragem si ceea ce facem ulterior cu ele pot diferi. Prin urmare, ne putem completa foarte bine. Acolo unde kinetoterapeutii folosesc din ce in ce mai mult o abordare hands-off, noi lucram 100% hands-on. Osteopatii se straduiesc sa imbunatateasca calitatea tesuturilor, dupa care kinetoterapeutul poate ghida pacientul in cresterea sarcinii de incarcare musculara. Dupa ce osteopatul a creat premisele pentru recuperare, pacientul se intoarce de obicei la kinetoterapeut pentru sprijin suplimentar.”

Crezi ca poti oferi mai mult ca osteopat cu experienta in kinetoterapie decat osteopatii fara aceasta pregatire?

„Cred ca abilitatile manuale pe care le dezvolti ca si kinetoterapeut adauga valoare practicii in osteopatie. In ambele profesii, este important sa palpezi bine; asta inveti doar atingand cat mai multi pacienti. Ca osteopat, te confrunti cu diverse provocari, asa ca experienta in fizioterapie este un avantaj. In plus, consilierea pacientilor functioneaza mai bine atunci cand esti mai in varsta si ai acumulat mai multa experienta (de viata). Acelasi lucru este valabil si pentru tratarea aspectelor psihologice ale unui tratament.”

Ce parere aveti despre colaborarea multidisciplinara?

„Gasesc importanta colaborarea cu medicii, dar mi se pare de mare valoare si cooperarea stransa intre osteopatie, fizioterapie, nutritie si psihologie. Pentru ca pacientii mei sa beneficieze de un tratament de calitate, mi-am stabilit cabinetul in incinta unei clinici care imi permite sa colaborez indeaproape cu alte discipline.”

Ce consideri necesar pentru viitorul profesiei tale?

„In Tarile de Jos, osteopatia este considerată o disciplina alternativa, dar cred ca face parte, mai degraba, din practica uzuala de tratament. Cu toate acestea, demonstrarea stiintifica a efectului osteopatiei necesita mai mult efort. Cand studiati tehnici de fizioterapie pentru durerile de spate, de exemplu, le puteti testa pe un grup experimental de pacienti si pe unul de control, iar apoi comparati rezultatele. Datorita viziunii holistice si a numeroaselor optiuni de tratament disponibile, acest lucru este mult mai dificil in osteopatie. Din fericire, se fac mai multe studii in tari precum Italia si Spania, unde osteopatia este o disciplina universitara.

In plus, am observat ca profesionistii (para)medici de multe ori nu prea stiu exact ce face un osteopat. Si pentru ca nu stiu, nu vad plusul de valoare pe care il putem oferi. Ar fi grozav daca profesia noastra ar deveni mai cunoscuta.”

Aveti sfaturi pentru kinetoterapeuti din perspectiva dvs. de osteopat?

„Incercati intotdeauna sa faceti o anamneza a pacientului. Acest lucru este foarte important, mai ales atunci cand aveti de-a face cu pacienti cu afectiuni cronice. De exemplu, intrebati-i despre infectii recurente ale vezicii urinare sau probleme intestinale cu dureri inghinale si despre coaste rupte anterior, pneumotorax, probleme cu tensiunea/ stresul, sau o senzatie de strangere in piept atunci cand un pacient se plange de dureri de umar. Daca kinetoterapeutii sunt mai atenti la problemele sistemice, indicatia pentru osteopatie devine mai clara intr-un timp scurt.”

Vad ca aveti o masa de tratament de la Gymna. Exista un motiv anume pentru care ati ales Gymna?

„A fost placut faptul ca oamenii de la Gymna au fost atat de amabili. In ceea ce priveste masa de tratament, mi s-a parut important sa existe cotiere reglabile si sa pot regla inaltimea mesei din toate partile. Este ideal ca pot personaliza complet masa de tratament. In plus, Gymna a oferit un raport calitate-pret excelent.”

Ii multumim lui Joris pentru aceasta conversatie deschisa, interesanta, care ne-a aratat o perspectiva mai profunda asupra osteopatiei. Ii impartasim speranta ca profesia lui sa isi castige un loc binemeritat in procedura uzuala de tratament.

Daca doriti o masa de tratament pentru cabinetul dumneavoastra, dar inca sunteti in curs de a decide ce anume cautati, va putem ajuta cu informatii detaliate despre mesele de tratament de la Gymna pe site sau la numarul de telefon 0744 893 123.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • eighteen + fourteen =