Un studiu condus de cercetatorii de la Indiana University School of Medicine demonstreaza faptul ca electroacupunctura declanseaza un mecanism neurologic ce ajuta refacerea tesuturilor si amelioreaza durerile cauzate de leziuni.

Concluziile lor, publicate in revista online Stem Cells, furnizeaza cea mai cuprinzatoare imagine despre modul in care electroacupunctura stimuleaza creierul pentru a facilita eliberarea de celule stem si adauga o noua perspectiva referitoare la proprietatile de vindecare ale celulelor.

Electroacupunctura este o forma de acupunctura care utilizeaza un curent electric slab, pentru a spori practica medicala antica chineza a introducerii de ace fine in piele, in puncte prestabilite de pe intreg corpul.

La acest studiu a lucrat o echipa de peste 40 de oameni de stiinta din institutiile din Statele Unite si Coreea de Sud, condusa de patru senior-autori: Maria B. Grant, MD – IU School of Medicine; Marilyn Glick, profesor de oftalmologie si autor corespondent; Mervin C. Yoder, MD – profesor emerit IU, director al Centrului Herman B. Wells pentru Cercetare Pediatrica si autor corespondent si Fletcher A. White (foto), profesor de anestezie, farmacologie si toxicologie.

“Aceasta lucrare este un exemplu clasic al puterii echipei de stiinta, in care cercetatori din diferite institutii, cu specializari specifice, au colaborat pentru a dezvalui complexitatea modului in care electroacupunctura functioneaza pentru a ajuta organismul sa raspunda la factorii de stres”, a spus dr. Yoder.

Cercetatorii au efectuat o serie de teste de laborator care implica oameni, cai si rozatoare, urmarind efectele electroacupuncturii de la stimulul acului pana la creier, avand ca rezultat eliberarea celulelor stem mezenchimale (CSM) reparative  in sange.

In functie de specie, electroacupunctura a condus la activarea hipotalamusului – o parte a creierului care controleaza sistemul nervos si functiile involuntare ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac si digestia – in 9, pana la 22 de minute. Celulele stem au fost mobilizate in decurs de doua ore.

“Stimularea acupuncturii pe care o oferim acestor animale are un efect rapid asupra cailor neuroanatomice, care conecteaza punctul de stimul din brat de neuronii sensibili din maduva spinarii si dintr-o regiune din creier numita hipotalamus. La randul sau, hipotalamusul dirijeaza semnalele de iesire catre nise de celule stem, rezultand eliberarea lor”, a spus dr. White, neurolog la Centrul Medical Richard L. Roudebush din Indianapolis.

Cercetatorii au descoperit ca tratamentele de electroacupunctura au dus la praguri mai mari de suportabilitate pentru durerea indusa de leziuni, precum si la cresteri considerabile in ceea ce priveste prezenta unui tip de colagen care ajuta refacerea tendoanelor si celulele antiinflamatorii cunoscute a fi indicatori ai unui timp mai rapid de vindecare.

White spune ca aceste descoperiri ar putea duce la noi strategii pentru refacerea tesuturilor si la gestionarea durerii cauzata de leziuni.

Potential, am putea extrage CSM (celule stem mezenchimale) din sangele unui individ dupa electroacupunctura si sa le salvam pentru a fi reintroduse  pe viitor in corpul pacientului, post-chirurgical sau pentru a trata durerea cronica cauzata de o leziune, mai spune acesta.

Caii folositi pentru studiu au fost raniti in timpul antrenamentelor pentru competitii internationale de dresaj, iar cele sase persoane care au participat au fost voluntari sanatosi, la care inca se observa activarea hipotalamusului, prin imagistica creierului. (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

Intramed Romania importa si comercializeaza o gama larga de aparate destinate stimularii electrice in scop terapeutic, dar si  aparate pentru terapii combinate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • five + seven =