Consumatorii sunt avertizati cu privire la exactitatea aplicatiilor pentru masurarea ritmului cardiac, dupa ce un studiu a constatat o diferenta mare intre rezultatele aplicatiilor disponibile pe piata, chiar in conditiile in care acestea utilizeaza aceeasi tehnologie. Studiul este publicat in Jurnalul European de Cardiologie Preventiva.

“Aplicatiile pentru masurarea ritmului cardiac vin gata instalate pe multe telefoane inteligente si este in natura umana sa fie folosite, iar rezultatele comparate cu ale altora”, a spus Dr. Christophe Wyss, cardiolog la Heart Clinic Zurich, Elvetia, unul dintre autorii studiului. “Problema este ca nu exista nicio lege care sa impuna validarea acestor aplicatii si, prin urmare, nu exista niciun mod prin care consumatorii sa stie daca rezultatele sunt corecte”.

108 pacienti, 2 telefoane si 4 aplicatii

Acest studiu a testat exactitatea a patru aplicatii disponibile in comert (selectate aleatoriu) utilizand doua telefoane, iPhone 4 si iPhone 5. Doua dintre aceste aplicatii utilizeaza fotopletismografia de contact (atingerea camerei foto a telefonului cu varful degetului), iar celelalte doua folosesc fotopletismografia fara contact (camera foto este tinuta in dreptul fetei).

Precizia a fost evaluata prin compararea rezultatelor cu masuratorile clinice «standard de aur»: ectrocardiograma (EKG) si oximetria pulsului. Studiul a inclus 108 pacienti carora li s-a masurat ritmul cardiac prin EKG, respectiv oximetria pulsului, iar apoi cu fiecare aplicatie, de pe fiecare telefon.

Diferente mari…

Cercetatorii au constatat diferente substantiale in ceea ce priveste precizia celor patru aplicatii. Unele dintre acestea au avut diferente de peste 20 de batai pe minut comparativ cu EKG, in peste 20% din masuratori. Aplicatiile fara contact au fost mai putin precise decat cele cu contact, in special la ritmuri cardiace mai mari si la temperaturi mai scazute ale corpului. Acestea au inregistrat valori ale ritmului cardiac mai mari decat cele reale.

Wyss a spus: “Desi este mai usor sa utilizati aplicatiile non-contact – va uitati doar la camera foto a telefonului si va afiseaza ritmul cardiac – valoarea «citita» nu este la fel de precisa ca in cazul unui contact direct, respectiv ca atunci cand puneti degetul pe camera.”

Performanta celor doua aplicatii de contact a fost, de asemenea, diferita. O aplicatie a masurat ritmul cardiac cu o precizie comparabila cu oximetria pulsului, dar cealalta aplicatie nu a afisat valori corecte.

“Una dintre aplicatiile de contact a fost excelenta, functionand aproape ca un pulsoximetru aprobat medical, dar cealalta aplicatie nu a fost exacta, chiar daca utilizeaza aceeasi tehnologie”, a spus Wyss.

Algoritmul de calcul face diferenta

Cercetatorii au incercat sa gaseasca motivul pentru diferenta de performanta dintre cele doua aplicatii, ajungand la concluzia ca aceasta nu poate fi pusa pe seama tehnologiei camerei foto (iPhone 4 versus iPhone 5), varstei, temperaturii corpului sau ritmului cardiac in sine.

“Diferenta de performanta dintre aplicatiile de contact este, probabil, data de algoritmul pe care aceste aplicatii il folosesc pentru a calcula ritmul cardiac, algoritm confidential din punct de vedere comercial”, a spus Wyss. “Daca o tehnologie functioneaza pentru o aplicatie, nu inseamna ca va functiona si pentru altele, deci nu putem spune ca toate aplicatiile de contact pentru masurarea ritmului cardiac sunt precise.

Wyss a spus: “Inainte de a masura ritmul cardiac, este bine sa aveti o intrebare specifica in minte, nu doar sa il masurati pentru distractie. De exemplu, “ritmul meu cardiac este prea mare atunci cand simt ceva ciudat in zona inimii?” sau “este prea scazut cand ma simt ametit?”.

El a concluzionat: “Consumatorii si medicii care interpreteaza rezultatele trebuie sa fie constienti de faptul ca diferentele dintre aplicatii sunt uriase si ca nu exista criterii pentru a le evalua. De asemenea, nu stim ce se intampla cu datele privind ritmul cardiac si daca acestea sunt stocate undeva, ceea ce poate fi o problema pentru protectia acestor date.” (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

Pentru monitorizarea corecta a inimii, va prezentam gama de aparate (electrocardiografe/ holtere) comercializate de catre Intramed Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • five + 9 =